Bezprzewodowe w dwie strony

15 czerwca 2012, 12:06

Na kanadyjskim University of Waterloo powstała technologia pozwalająca na jednoczesne przesyłanie bezprzewodowego sygnału w obie strony na tej samej częstotliwości. To oznacza, że możliwe będzie co najmniej dwukrotne zwiększenie przepustowości - mówi szef zespołu badawczego profesor Amir Khandani



Dokładne pomiary protonu i antyprotonu

26 marca 2013, 13:08

Uczeni z Harvard University wykonali niezwykle dokładne pomiary pola magnetycznego pojedynczej cząstki materii i antymaterii. Pomogą one lepiej zrozumieć naturę otaczającego nas wszechświata. Zespół profesora Geralda Gabrlielse złapał w pułapki pojedyncze protony i antyprotony


Biopsja bez zabijania

17 stycznia 2014, 12:29

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Cruz (UCSC) stworzono technologię, która pozwala na pobranie próbki z wnętrza komórki bez jednoczesnego jej zabijania. Pobrany materiał można analizować, a dzięki temu, iż możliwy jest wielokrotny powrót do tej samej komórki, można będzie szczegółowo badać procesy zachodzące w czasie w żywych komórkach


Ułatwiają i utrudniają życie wirusom

27 sierpnia 2014, 09:16

To zaskakujące odkrycie daje nam wgląd nie tylko w mechanizm infekcji HIV, ale również Eboli i innych wirusów - powiedział profesor Shan-Liu z Wydziału Mikrobiologii Molekularnej i Immunologii University of Missouri. Wraz ze swoimi kolegami odkrył on, że grupa protein, które pomagają HIV dostać się do wnętrza komórki może jednocześnie blokować rozprzestrzenianie się wirusa.


Jeden gen stworzył mamuta?

3 lipca 2015, 13:26

Vincent Lynch, profesor genetyki z University of Chicago mówi, że w przewidywalnej przyszłości ludzkość będzie w stanie sklonować mamuta. Jednak, dodaje, nie powinniśmy tego robić.


Nowy superpokarm: fioletowy chleb

29 marca 2016, 12:55

Profesor Zhou Weibiao z Narodowego Uniwersytetu Singapuru opracował przepis na fioletowy chleb, który jest ponoć zdrow(sz)y i dobry dla odchudzających się. Zachował przy tym znany ludziom smak i delikatną teksturę. Naukowiec przekonuje, że chleb przygotowuje się wyłącznie z naturalnych składników.


Kolejny dowód na to, jak łatwo zidentyfikować internautę

24 stycznia 2017, 11:00

Specjaliści z Uniwersytetów Princeton i Stanforda ostrzegają, że po samej tylko historii przeglądania możliwe jest zidentyfikowanie użytkownika internetu i powiązanie go z jego profilem w serwisie społecznościowym. Wykazaliśmy, że zachownie użytkownika w sieci można połączyć z jego profilem w portalu społecznościowym - stwierdzili naukowcy w prezentacji, która zostanie przestawiona w kwietniu podczas 2017 World Wide Web Conference.


Rafy blakną coraz częściej

8 stycznia 2018, 10:32

Pozostało coraz mniej czasu na uratowanie raf koralowych. W piśmie Science ukazały się wyniki pierwszych badań, których autorzy porównali odstępy czasu pomiędzy blaknięciem raf koralowych w różnych lokalizacjach na świecie.


Zabił żonę i córkę, wykorzystując tlenek węgla ulatniający się z piłki

23 sierpnia 2018, 11:40

Anestezjolog Khaw Kim-sun, profesor Hongkońskiego Uniwersytetu Chińskiego, zabił żonę i 16-letnią córkę, wykorzystując piłkę do ćwiczeń wypełnioną tlenkiem węgla.


Kwaśne środowisko sprzyja przerzutom nowotworowym

22 marca 2019, 05:28

Od dawna wiadomo, że w guzach nowotworowych znajdują się obszary o wysokiej kwasowości (niskim pH). Zwykle obszary takie znajdowały się głęboko wewnątrz guza, gdzie było dostępne niewiele tlenu. Jednak nowe badania przeprowadzone przez naukowców z MIT wskazują, że również powierzchnia guza jest wysoce kwasowa, dzięki czemu guz jest bardziej agresywny i tworzy przerzuty.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy